Tester

Låt oss avmystifiera sambandet mellan fysiologiska mätvärden och uthållighetsprestation! Vi erbjuder fysiologiska tester för uthållighetsidrottare på ett väl anpassningsbart sätt med senaste tekniken, så att du får relevanta & applicerbara testresultat

Vårt utbud av tester

INSCYD-test Cykel

För cyklister erbjuder vi två varianter för ”samma” INSCYD-test. Båda resulterar i identisk testrapport och är jämförbara sinsemellan:

– Testledarlett test med laktatprovtagning. Testet kan göras både inne på trainer/ergometer och utomhus på landsväg, och du använder i första hand gärna din egen cykel och effektmätare

– Självadministrerat test på distans med endast effektmätning. Testet kan göras både inne på trainer/ergometer och utomhus på landsväg. Validiteten på denna testvariant är identisk med laktattestvarianten vid korrekt utförande. Testprotokollet är dock något längre & mer krävande

I båda test-tjänsterna ingår en 45-minuters Skype-genomgång (vid ett senare tillfälle) där vi går igenom din testrapport och du ges möjlighet att ställa frågor. Läs mer i webbshoppen och boka

INSCYD-test Löpning

I detta löptest genomför vi ett protokoll med både laktatprovtagning & syreupptagningsmätning för att samla in den data som behövs för oss att göra en fullständig prestationsanalys innehållandes VO2max, rörelseekonomi och mycket mer. I tjänsten ingår en 45-minuters Skype-genomgång (vid ett senare tillfälle) där vi går igenom din testrapport och du ges möjlighet att ställa frågor. Läs mer och boka

INSCYD-test Simning

I detta simtest genomför vi ett protokoll med både laktatprovtagning & syreupptagningsmätning för att samla in den data som behövs för oss att göra en fullständig prestationsanalys innehållandes VO2max, rörelseekonomi och mycket mer. I tjänsten ingår en 45-minuters Skype-genomgång (vid ett senare tillfälle) där vi går igenom din testrapport och du ges möjlighet att ställa frågor. Läs mer och boka

INSCYD-grupptester för träningsgrupper, lag/team & företag

Gör testning och kunskapsfördjupning i träning som ett roligt & socialt moment för er! Vår testmetodik är väl anpassad för att kunna testa flera simultant utan någon större extra tidsåtgång. Vi erbjuder även rabatt per test i förhållande till gruppstorleken

Klicka in dig på den test-tjänst som du/ni är intresserad av och välj Gruppbokning för att skicka en förfrågan

Var kan vi genomföra grupptest?

Verksamheten har sitt fäste i Borås och vi har normalt följande riktlinjer för orter/områden där vi effektivt kan erbjuda gruppbokningar:

2 personer: Borås tätort

3+ personer: Bollebygd, Ulricehamn

5+ personer: Göteborg, Alingsås, Falköping, Jönköping

10+ personer: Hela Svea- och Götaland

INSCYD-utrustningstest Löpning

Rörelseekonomi-test av löparskor – hur mycket energi sparar du när du tar på dig dina lättare medeldistans-tävlingsskor jämfört med dina mer dämpade tränings- & maraton-skor?

Är du nyfiken på hur stor skillnaden faktiskt är mellan två par skor, individuellt just för dig, kvantifierat i t.ex. sparade sekunder per kilometer, som utökat informationsunderlag vid inköp av framtida löparskor, & val av skor för dagen?

Testet kan bara göras i samband med ett INSCYD-test Löpning och köps till som separat produkt i webbshoppen.

INSCYD-utrustningstest Simning

Rörelseekonomi-test av våtdräkt(er) – hur mycket energi sparar du när du tar på dig en våtdräkt, eller jämfört med mellan olika våtdräkter?

Vill du veta hur många sekunder & minuter du tjänar på simdelen av en Triathlon-Ironman beroende på vilken av dina våtdräkter du väljer? Det är känt att prissättning på våtdräkter inte speglar dess prestanda hastighetsmässigt särskilt bra, och även att en individuell faktor finns för vilken som är den snabbaste för varje enskild triathlet.

Testet kan bara göras i samband med ett INSCYD-test Simning och köps till som separat produkt i webbshoppen.

VO2max-test Cykel

Från minutlånga velodrom-grenar till ett Ironman-triathlon, så är aerob kapacitet – eller VO2max – det enskilt viktigaste fysiologiska mätvärdet i cykel.

Vi erbjuder mätning av VO2max med VO2-analysator (andningsmask) i ett klassiskt ramptest-protokoll. Testet görs på en smart trainer där du använder din egen cykel. Du får även ut aktuell maxpuls från detta test.

Läs mer och boka i webbshopen!

VO2max-test (andra sporter)

Från 400m banlöpning till ett Ironman-triathlon, så är aerob kapacitet – eller VO2max – det enskilt viktigaste fysiologiska mätvärdet.

OutVitro erbjuder träningsgrupper, lag/team, och företag mobila VO2max-tester i många olika sporter/aktiviteter som löpning, rullskidskidåkning, lagsporter som fotboll & ishockey m.m

Med hjälp av en lättburen portabel syreupptagningsmätare så kan tester göras även utomhus sommarhalvåret och i precis den aktivitetsform man faktiskt önskar att evaluera prestationsförmågan, och inte bara begränsat nödvändigtvis till en cykel-ergometer eller ett löpband.

I nuläget erbjuder vi endast VO2max-testtillfällen för minst 3 deltagare. Kontakta oss med era önskemål på sport att testa i, plats & datum! Vi återkommer till er med förslag på upplägg och priser.

Få tillgång till din fulla potential

Tryck upp din prestationsförmåga till nästa nivå med INSCYD – ”the origin of performance”

INSCYD (uttalat ”inside”) är ett programverktyg i världsklass utvecklat av ledande europeiska fysiologer och coacher för att analysera uthållighetsnivån hos idrottare inom en mängd olika uthållighetsidrotter som cykling, löpning och simning. Få insikt i din träning och hur du bäst toppar din prestation vid rätt tillfälle. Mät och övervaka varje prestationsmätvärde så du vet exakt vad du behöver jobba på, och se effektiviteten av din träningsregim.

I partnerskap med INSCYD så erbjuder OutVitro det hemliga vapnet som har använts av proffsen sedan tiotals år tillbaka. Testprotokollen och påföljande resultat identifierar din fulla metaboliska profil, inkluderande de mest värdefulla variablerna som VO2max (aerob kapacitet), rörelseekonomi, anaerob tröskel och Fatmax. Och kanske viktigast av allt, den saknade länken för prestation i de flesta uthållighetsidrotter, oavsett om tävlingstiden är 1 minut eller 9 timmar:  VLamax – din glykolytiska (anaeroba) kapacitet.

Vill du veta mer om anaerob kapacitets mystiska inverkan på uthållighetsidrottare? Se vår ingående VLamax-serie på bloggen!

INSCYD-test

I teoretiskt sett alla uthållighetsidrotter där effekt eller hastighet kan mätas så kan man göra en detaljerad analys av atletens prestationsnivå med hjälp av laktat- & syreupptagningsmätning kombinerat. Testningen och analysen är avancerad, men testprotokollen är förvånansvärt korta och inte svåra för utövaren att förstå eller utföra rent praktiskt.

INSCYD Critical Power-test

För cykelutövare så erbjuder vi även en väldigt attraktivt smidig variant för testning med INSCYD, nämligen ett helt självadministrerat test med endast effektmätning som dataunderlag. Testrapporten och kvalitén i mätvärdena är dock imponerande den samma som det vanliga INSCYD-(laktat)testet. För dig som vill få tillgång till din prestationsprofil var & när det passar dig!

20% av skillnaden i prestationsnivå mellan amatörcyklister och professionella cyklister kan förklaras av VO2max. 75% av skillnaden mellan amatörerna och proffsen utgörs av skillnader i VLamax

Sebastian Weber, grundare INSCYD & en av professionella cykelsportens mest framgångsrike coach på 2000-talet. Förnärvarande headcoach i Cannondale. Även grundare av STAPS, Tysklands (kanske europas) mest framgångsrika idrottstestklinik & träningsrådgivningsverksamhet

DSC_0434-web

Introduktion till INSCYD

 • Passar uthållighetsidrottare i flera olika idrotter, oavsett nivå
 • Kommer att gynna din träningsplanering och prestationsnivå med både en vetenskaplig grund och god förutsägbarhet
 • Ger dig en komplett bild av dina fysiska kapaciteter och en indirekt prognos på dina kommande tränings- och tävlingsresultat

En uthållighetsidrottares prestationsnivå är sammansatt av olika komponenter och mätvärden, men om du bara fokuserar på tröskel, pulszoner, eller bara tränar efter uppskattad ansträngning, så tappar du noggrannhet och effektivitet.

Med INSCYD kan du äntligen förstå interaktionerna mellan ditt aeroba system och ditt energiintagbehov. Om du funderar på frågor som, ”Hur mycket måste jag äta per timme för att hålla tempot uppe?” I graferna du får i din testrapport så blir detta väldigt tydligt.

INSCYD tar hänsyn till de viktigaste mätvärdena för träningssyften, och koppar dem till varandra:

 • VO2max
 • Anaerob tröskel
 • Laktatackumulation och återhämtning
 • Fett- och kolhydratförbränning
 • VLamax (eller glykotisk kapacitet)
 • Rörelseekonomi

Alla mätvärdena ovan är kritiska för prestation, och kom ihåg: prestation i varje idrott är uppskattningsbart och kan brytas ner till dessa grundstenselement. Ta VLamax till exempel: även fast du kanske aldrig kanske har hört talas om detta mätvärde, så är VLamax i många fall det ensamt mest viktiga mätvärdet för att vidare förbättra & optimera din prestationsnivå. VLamax är den maximala produktionen av mjölksyra i blodet och ger dig en fullständig förståelse för din anaeroba metabolism (vilket är väldigt avgörande för långa grenar – också!)

Becoming_an_INSCYDer-FTP_VLamax

En approach till uthållighetsträning i världsklass – följ din utveckling med hjälp av INSCYD utan att utelämna viktiga aspekter!

Vad skiljer två cyklister, löpare, simmare eller triathleter åt?

Exempel: du väger, tränar, äter och har samma FTP (anaerob tröskel) som din cykelträningskamrat, men han/hon tenderar ändå alltid att passera mållinjen eller komma upp för backen före dig när det gäller? För att förstå varför, behöver man förstå vad som händer inne i kroppen mer detaljerat under prestationen. Detta kallas för utövarens metaboliska profil. Vi kan ge dig dessa avgörande mätvärden, boka ett test idag och få din metaboliska profil kartlagd!

INSCYD samarbetar 2018 med proffscykelstallet Team BORA – hansgrohe
#RealResults #MeasureWhereItMatters #TrainLikeBora

Peter Sagan, Team BORA-hansgrohe 2018-
#TrainLikePeter

Professionella cyklisten Toms Skujins (f.d Cannondale, Trek–Segafredo 2018-) förklarar sin favoritfunktion i INSCYD: visualisering av laktatåterhämtning och laktatackumulation

Dan Lorang, coach till Jan Frodeno och många andra professionella idrottare, berättar om vikten av VLamax (anaerob kapacitet) i en Ironman

Se mer liknande videomaterial på inscyd.com/inscyd-media

Testresultat du får praktisk användning av!

I OutVitros testrapporter hittar du:

 • Alla de signifikanta energimetabolistiska mätvärdena samlade – idrottarens förmåga att producera rörelseenergi är den absolut största faktorn för prestation i de flesta uthållighetsidrotter
 • Ditt metaboliska fingeravtryck – se dina styrkor och svagheter vid en enda anblick
 • Träningszoner baserade på individuella metaboliska mätvärden
 • Belastningsegenskaper – vad händer i kroppen vid en viss intensitet?
 • Grafer som följer din utveckling över tid – mer än för bara konstaterandets skull

 

Exempelrapport cykel | Exempelrapport cykel (Critical Power)
Exempelrapport löpning (uppdateras snart) | Exempelrapport simning (uppdateras snart)