Välkommen, så roligt att du hittat OutVitro!

Hej där!

Idag lanseras OutVitro, Sveriges första mobila testklinik med INSCYD-partnerskap, som erbjuder fysiologiska tester för uthållighetsidrottare. Jag är så glad att vi är igång, och hoppas verkligen att det vi erbjuder är något som marknaden har saknat. Vill du veta mer? Fortsätt läsa så ska jag göra mitt bästa för att ge dig en snabb och intressant inblick i vad jag hoppas ska bli en tjänst som kan komma dig till stor glädje och nytta.

Vem är det som skriver?

Till att börja med, en kort presentation av mig själv. Jag heter Karl-Axel Zander Persson och har tillsammans med min fru, Kajsa, startat OutVitro som en verksamhetsgren i vårt bolag Care of Zander-Persson HB. Vi kommer båda från en bakgrund bestående av elitidrott (tidigare elitcyklister båda två). Arbetsmässigt är vi riktiga nördar på webbproduktion och design. Mitt intresse för idrott och träning tog fart i sena tonåren och har sedan växt från att vara ett fritidsintresse till något mer. Det blev en strävan efter djupare förståelse för kroppen och dess energisystem, funktioner och komplexitet. Denna strävan är det som lett mig in på just fysiologiska tester. Det är kittlande att inse att vi med dagens teknik kan se, svart på vitt, mycket detaljerat hur kroppen fungerar och vad den behöver i uthållighetidrottssammanhang. Jag kan skriva spaltmeter på ämnet men nöjer mig här, jag lovar att återkomma med djupgående inlägg för den som är intresserad. Håll fortsatt utkik här på bloggen om det låter som något för dig!

Vad skiljer OutVitro från andra testlabb på marknaden?

Testlabb för att mäta uthållighetsidrottares kapacitet har funnits i många år och som inom de flesta fält finns tekniken först för de med störst resurser och kompetens – dvs proffsen. När utvecklingen går framåt sprider sig gårdagens nyheter och når en bredare massa. Samma sak gäller den teknik vi presenterar här på OutVitro huvudsakligen i och med vårt INSCYD-partnerskap. Vi utför fysiologiska tester på uthållighetsidrottare på ett flexibelt sätt som innebär att vi tar testlabbet till dig; vi mäter din kapacitet i din naturliga tränings- eller tävlingsmiljö. Denna teknik har använts för att testa och träna proffs på internationell proffsnivå i tiotals år och har nu även nått den kommersiella marknaden så att vi kan erbjuda den till alla som vill.

Den största fördelen med att mäta din kapacitet i den miljö du vanligtvis tränar och tävlar i är att du kan använda din egen utrustning, varesig det handlar om din cykel, dina löparskor eller dina egna rullskidor på asfalt. Du behöver inte själv omvandla dina testresultat från labbmiljön/testcykeln/löpbandet för att de ska gå att applicera på din faktiska träning. Istället blir de testresultaten vi ger dig relevanta och användbara rakt av.

Hur går det till i praktiken?

Vi erbjuder i dag tester för cyklister men har som mål att under våren/sommaren 2018 kunna erbjuda tester även till löpare, simmare, skidåkare och även utövare i lagsporter som fotboll och ishockey.

Vi har två huvudsakliga testvarianter som skiljer sig åt i utförande, men som ger exakt samma tillförlitliga testdata. Vilket du väljer beror på vilket test som passar dig bäst. I båda testen ingår en 30-minuters konsultation via Skype där vi tillsammans går igenom testresultaten och ger dig möjlighet att ställa frågor.

Laktattest
Passar dig som: Bor i Borås med omnejd och vill göra ett ledarlett test

I laktattestet så genomför du ett ledarlett intervallprotokoll med laktatprovtagning mellan intervallerna för att samla in den data som behövs för oss att göra en fullständig prestationsanalys. Du skickar in din träningsfil till oss för analys efter genomfört test och får sedan din testrapport med resultaten.Du använder din egen cykel, cykeldator/träningsapp och effektmätare. Testet kan göras på olika platser beroende på vad som du tycker är mest praktiskt och lämpligt säsongsmässigt. Antingen väljer du en av våra locations som vi provat ut eller så kommer vi hem till dig och så genomför du testet på din egen trainer/testcykel. Om du vill läsa mer om laktattestets genomförande och för- och nackdelar (och kanske boka dig ett test), kika in här

Critical Power-test
Passar dig som: Vill göra test på en tid och plats du väljer helt själv, oberoende var i Sverige, eller världen, du befinner dig

I Critical Power-testet så gör du ett självadministrerat test enligt tilldelade instruktioner för att samla in den data som vi behöver för att göra en fullständig prestationsanalys. Du skickar in din träningsfil till oss för analys efter genomfört test och får sedan din testrapport med resultaten. Du använder din egen cykel, cykeldator/träningsapp och effektmätare. Testet kan göras både utomhus eller inne på testcykel/trainer vilket ger dig stor flexibilitet och många valmöjligheter för hur, var och när du vill genomföra testet. Välj det som blir mest praktiskt för dig för stunden, beroende på säsong eller om du till exempel är ute och reser. Om du vill läsa mer om Critical Power-testets genomförande och för- och nackdelar (och kanske boka dig ett test), kika in här

Men hallå! Hur kan ett Critical Power-test vara lika tillförlitligt och ge samma testresultat som ett test med laktatprovtagning? Kolla in våra Frågor och svar, där vi svarat på det, och flera andra frågor 🙂

Testrapporten

Följande resultat återfinner du i din testrapport, baserat på din testdata och kroppskomposition:

  • VO2max – aerob kapacitet
  • VLamax – anaerob kapacitet
  • Anaerob tröskel (aka. AT, FTP, MLSS, OBLA)
  • Fettutnyttjandeförmåga (FatMax)
  • Kolhydratsparandeförmåga
  • Återhämtningsförmåga från laktatackumulation under träning
  • Träningszoner baserade på individuella energimetaboliska mätvärden
  • Energiåtgången vid olika träningsintensiteter detaljerat beskriven för att kunna skapa strategier för energiintag
  • ”Prestandaöversikt” och jämförelse med referensgrupp – finn dina styrkor & svagheter, upptäck vad du tjänar mest på att träna på
  • Om du följer upp ditt test med fler tester kan du följa utvecklingen av ovan nämnda mätvärden över tid – övervaka detaljerat och lära dig förstå själv hur en viss träningsregim förändrar din kondition

Vad är INSCYD?

INSCYD (”inside”) är ett schweiziskt professionellt programverktyg för att analysera uthållighetsnivån hos atleter inom en mängd olika uthållighetsidrotter. INSCYD lanserades 2017 och är utvecklat av Sebastian Weber, en av 2000-talets mest framgångsrika coacher inom cykelsporten. INSCYD är baserat på över 40 års av vetenskap hur energimetabolism kontrolleras på cellulär nivå.

Vi använder oss av INSCYDs programvara för att göra våra analyser och ta fram din testrapport. Vi tror stenhårt på konceptet och är supernöjda med funktionaliteten och tillförlitligheten i analyserna vi har experimenterat med sedan 2017.

Kom igen Karl-Axel, wrap it up

Okej, okej! Nu ska jag sluta skriva. En eloge till dig som tog dig igenom hela inlägget, och jag hoppas att du är exalterad av din nyvunna kunskap om OutVitro. Om du saknade någon information, tveka inte att höra av dig. Skicka iväg ett meddelande på Facebook (via ”message us”-knappen här på webbplatsen), maila eller ring! Vi svarar gärna på alla dina frågor.

Då är vi igång.

Tack för att du läste, och återigen, välkommen hit. Vi hoppas på ett snart återseende!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *